Kuchyňa a národné jedlá Turecka

 

Každá krajina má svoju typickú kuchyňu a národné jedlá. V prípade Turecka to je mnoho korenín a jedál, ktoré sa podobajú gréckej kuchyni, a samozrejme veľmi známy a obľúbený je aj turecký kebab, ktorý má rôzne podoby ako napríklad Doner kebab, ktorý poznáme aj u nás čo je opekané mäso na rošte z ktorého sa odkrajujú kúsky mäsa, alebo šiš kebab čo je vlastne špíž. V tureckej kuchyni sa používajú hlavne čerstvé prísady do jedál a korenie, ktoré pridávajú jedlám rozmanité chute.

 

Národné jedlo Turecka je práve kebab a cacik čo je uhorkovo-jogurtový šalát. Ďalšou špecialitou sú plnené zelené papriky nazývané „biber dolmasi“, ktoré sa veľmi podobajú nášmu slovenskému jedlu plnenej paprike. No hlavnou veľmi známou potravinou turecka je turecký chlieb nazývaný „ekmek“. Je nadýchaný a prípomína francúzsku bagetu. Ďalším známym chlebom je pita – arabský chlieb -  ktorý sa udomácnil aj v Turecku.

V hoteloch a v reštauráciách je možnosť ochutnať práve tieto špeciality tureckej kuchyne avšak je tu takisto veľký výber gréckej a talianskej kuchyne a mnoho rybích špecialít no samozrejme nechýba ani veľký výber ovocia.

 

   

Pita